maanantai 3. marraskuuta 2014

Nukutaan, paha maailma pois kokonaan.

Katoppa, ei ollakaan nähty hetkeen! Uskomatonta, että on jo marraskuu.

Mitäpä meikäläisen rauhaan, no ette ikinä arvaa, esmes _opiskeluja_.

Koko ajan kuvittelen, että kalenteri tyhyjenee ja homma helepottuu, mutta suomeksi sanottuna paskat. Hommaa on siltiki ihan riittämiin. Oikiasti toivon, että kuhan päästään ohi tästä harjottelusta, jonka kaksi viimeistä päivää on tällä viikolla, elämä helepottuu. Eikä ainuastaan ajatuksen tasolla. Suoraan sanoen oon ollu hieman pettynyt tuohon meijän kiertoharjotteluun, jotenki vaan ootin siltä enemmän ja nyt se on tuntunu lähinnä turhalta taakalta. Viimeiset harkkapäivät sattuu vielä niin idioottimaisille päiville, että oksat pois. Sääkin suosii ja tarvis painella toiselle puolelle Oulua aamukaheksaksi. 

Jaa, kaippa met jotaki sitten keksitään.

Kovasti tahon eroon myös tuosta kliinisestä etikkakurkusta eiku kliininen työskentely ja ammattietiikka II -kurssista, jonka kestämättämään aikaan eli nelijästä vartin yli kuuten pietyillä luennoilla oon istunu kärsimässä. Ajattelin ehkä reipastua tänään ja tehä sen kurssin oppimispäiväkirjan tänään valamiiksi, ettei sitä tarvitte sitten enää miettiä. 

Viiminen terapia sentään pyörii kivasti ja aattelin sen suhteen myös olla tässä joku päivä reipas ja suunnitella ja tehä matskuja valamiiksi tuleville terapiakerroille. 

Ekat gradusemmat tutkimusseminaari I osalta on myös pyörähtäneet liikkeelle ja jotenki seki vähän turhauttaa, ko meijän gradu on kuitenki jo hieman vaiheessa, vaikkei ehkä ihan niin hyvässä ko oisi toivottu. Erissä kuitenki ko semman perusteella ajattelis. Nimimerkillä viimeistelimme tänään ohjaajille tutkimussuunnitelman, tutkimuskysymykset on alustavasti muotoiltu, kyselylomake seisoo myöskin oottamassa ohojaajien kommentteja ja ollaan aloteltu johdannon rääppiminen kokoon. 

Tavoitteena saaha aineisto kerättyä ja johanto valamiiksi ennen joulua. Koko paska pakettiin toukokuussa. 

Kun päästäisi nyt vaan sinne ohojaukseen. Tai sitten tehään se iliman ohojausta. 

No mutta, liian helepolla ei tietenkään haluttu ittiämme päästää, joten päätettiin porukalla tenttiä myös syventävä kirjallisuus joulukuussa. Omalta osaltani lukemis- ja suomennosurakka on vielä eessä päin, hieman kauhulla odottelen sitä, samoin kaiken kokoon kasatun tiedon omaksumista ennen tenttiä. Muutenki ootan sitä tenttiä ihan kauhuissani, ko oon tottunu istumaan tenteissä puoli tuntia "saaks lähtee jos on valamis" -asenteella ja tämän kohalla lienee hyväksyttävä, ettei voi ehtiä vastata kaikkia tarpeellista puolessa tunnissa. 

Kaiken tämän ohella pitäisi myös jaksaa olla ja elää, pikkujouluilla, valamistautua jouluun ja muuta pientä. 

Sää ulukona on taas niin kauhia, että tekis mieli vaan käpertyä sohovan nurkkaan ja unohtua sinne, poltella kynttilöitä ja unohtaa muu maailma. Onneksi on tuo tentti tuolla joulukuun alussa niin menee tämä marraskuu varmaan ihan pikakelauksella. Ei tartte joka päivä kaihoisasti miettiä, miten kiva ois laittaa jo jouluverhot. Kaisse graduki ihan kiireisenä piettää.

MUTTA nyt, joululauluja ja oppimispäiväkirjaa. --->

10 kommenttia:

  1. Koska sun opiskelijaelämä ja arki näyttää niin leppoisalta ja rennolta, niin miten olis siihen lisäksi työ? :D
    http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8577623_fi.htm
    Tuolla kosiskellaan opiskelijoitakin ja vielä erikseen kehutaan, että Oulusta on hyvät kulkuyhteydet Ylivieskaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, joo keväällä kyllä ehkä jo meniski joku työ (ei tosin välttämättä Ylivieskassa asti) mutta ei mahtais olla ihan kaikkien taiteen säätöjen mukaista jos meikäläinen menis antamaan puheterapiaa. Taijan jättää väliin siis. :D

      Poista
  2. Hei! Millaisia päiviä logopedian opiskelijalla on eli kuinka paljon pitäisi pyöriä lipastolla pakollisesti ja kuinka paljon on ns. yksikseen pänttäämistä? Olisi mukava, jos kertoisit. Harkitsen itse juuri Ouluun hakemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, logopedian opiskelussa saa varautua siihen, että luentoja on aika paljon. Niiden lisäksi lukujärjestyksestä löytyy myös harjoituksia, joissa on yleensä 80% läsnäolopakko. Luennoilla ei yleensä ole läsnäolopakkoa, mutta sekin vaihtelee vähän kursseittain, jotkut kurssit nimittäin suoritetaan sillä 100% läsnäololla ja oppimistehtävillä ym. jos kurssista ei esimerkiksi ole tenttiä. Sitten on tietysti vielä opiskelijaterapiat, demojen kerääminen ja kaiken maailman ryhmätyöt. Lisäksi kaikki kirjalliset työt palautetaan lähes 100% varmuudella tulostettuna postilaatikkoon ja ilmoittautumisia tehään ilmoitustaululla olevalle paperille, että kyllä siellä lipastolla saa varautua viettämään aikaa. Vaikka kirjottaisi kaikki paperihommat kotoa käsin ja lukisi yksinään tenttiin. :D Ja nyt ko tehään gradua parityönä, vietän aikaa yliopistolla varmaan enemmän ko ikinä...

      Yleensä hommat tuppaa kasaantumaan, eli se lipastolla asuminen on kausittausta. Esim. lääkiksen kurssit on monesti järjestetty viikon sisään esim. kahtena kolmena koko päivän kestävänä luentopötkönä, joten net tuo aina oman rasitteensa. Eli kyllä siihen kannattaa varautua, että päivät venyy välillä aika pitkiksi. Tosin en tiedä miten homma pyörii jatkossa, ko opintoja uudistetaan tällä hetkellä. Tuskin se uusi opetussuunnitelma mitään ihimeellisiä muutoksia tulee mukanaan tuomaan kuitenkaan.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. :) Millaisia päiviä sulla on maksimissaan ollut
      yliopistolla? Siis
      kun siellä on kursseja, joissa on läsnäolopakko. 8-16 vai pidempäänOlen perheellinen, joten kiinnostaa.

      Poista
    3. Eri Anonyymi utelee täällä, että miten logopedian opintosuunnitelma on muuttumassa ja milloin? :)

      Poista
    4. Terve Anonyymit ja pahoittelut siitä, että vastaaminen on kestänyt, on hieman piettänyt kiirettä! Jaa-a, pahimmillaan olen tainnut viettää 8-18 päivän lipastolla yhteen soittoon, toki silloin ei ole tainnut olla putkeen luentoja mutta jotain muuta touhuilua. Lääkiksen kursseissa on myös saattanut olla sellaisia 8-16 luentoja, toki ne ei yleensä ole läsnäolopakollisia, ite olen vaan istunut luentoja sen vuoksi, että opin niin palijon paremmin ja toisaalta ei sitten tartte lukia tenttiin niin palijon. Pakolliset luennot ja harkat on kuitenkin yleensä yksittäinen osa päivää, eli ei ole ikinä tainnut olla sellaista päivää, että olisi ollut PAKKO istua 8-16 lipastolla. Toki ne läsnäolopakolliset (80 % tai 100 %) luennot saattaa sitten olla ihan mihin ajankohtaan vaan, vaikka 16-18 tai 8-10 jne. Tänä vuonna kolmosille yritettiin lyödä myös läsnäolopakollista harjoittelua lauantaille, en tarkkaan tiedä onnistuivatko opiskelijat torppaamaan tämän. Saattaapa nuita luentoja olla joskus meleko myöhään illallakin, riippuu aika palijon etenkin luennoitsijoiden aikatauluista, esim. lääkiksen luennoitsijat saattaa päästä luennoimaan vasta iltasella ja sillä sitten mennään... Tämä on siis kiinni tosi paljon vuodesta, kurssin järjestelyistä ja UNITIMEsta ja välillä tuntuu, että myös tuulen suunnasta ja ilmanpaineesta! Perheelliset opiskelijatki kuitenki on pärjänneet meillä ihan hyvin, eli sitä ei kannate pelätä, eiköhän ne aikataulut aina jotenki saa sumplittua.

      Uusi opintosuunnitelma taitaa olla ensimmäisen kerran käytössä lukuvuotena 2015-2016, ellen ihan väärin ole ymmärtänyt. Kovin tarkkaan muutoksista en tiedä, mutta esimerkiksi opiskelijaterapioitten järjestäminen muuttuu järkevämpään suuntaan (aiemmin ollut sidotut terapian kestot eli 10x artikulaatioterapia, kaksi 15x terapiaa ja yksi 25x terapia, uudessa jakson pituutta ei ole määritelty, vaan se riippuu asiakkaasta ja täyteen täytyy tulla tietty määrä kertoja tms.) Lisäksi kursseja on kuulemma rukattu uusiksi ja ajankohtia siirrelty. Sen kummemmin en uudistuksesta tiedä, luulisin, että uudessa opinto-oppaassa tai netissä on tietoa asiasta.

      Poista
    5. Kiitos vastauksesta :)

      Poista
  3. Mua kans kiinnostais tuo päivien pituus. Tarkoitan sitä aikaa, mikä on pakko olla yliopistolla. Olisko mitenkään mahdollista, että joskus tekisit vaikka yhdestä (tai kahdesta) viikosta sellaisen "lukujärjestyksen", josta näkis, mihin aikaan ja mitä opiskelit? Ja jos viitsisit vielä kirjata ylös sitäkin, miten paljon meni kunakin päivänä tehtävien yms. tekemiseen kotona, niin sekin kiinnostais. (Siis sellainen koko viikon kooste jälkikäteen tai jotain.) Ymmärrän kyllä, jos se ei ajankäytöllisesti ole juuri nyt mahdollista, vaikka juuri tämän hetken tilanne kiinnostaisikin. :)
    Minäkin olen kiinnostunut siitä opetussuunnitelman muutoksesta. Jos vain suinkin tiedät jotain, niin täällä odotellaan tietoa ihan intona. :)
    Kiitos tosi mielenkiintoisesta blogista ja kivaa joulunalusaikaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistäsi ja sinullekin pahoittelut vastauksen viipymisestä! Tuota yliopistolla vietettävää aikaa on loppujen lopuksi tosi vaikea määritellä tarkasti, koska luentojen ja harkkojen lisäksi ihmiset pitävät terapioita, tekevät ryhmätöitä, lukevat tentteihin ja kirjoittavat kirjallisia töitä/kandeja, tekevät graduja jne. ja se on hyvin yksilöllistä, kuinka paljon tästä ajasta kuluu lipastolla. Lisäksi on ollut kielellisen tietoisuuden ryhmän pitämistä ja kiertoharjoittelua, joiden tiimoilta joutuu jalkautumaan ympäri Oulua eri paikkoihin kuten päiväkoteihin, OYS:iin, Oulun eri terveyskeskuksiin jne. Jotkut joutuvat (tai saavat, vähän riippuu) pitämään myös terapian ajoittain jossain muualla kuin yliopistolla (esim. koulu, päiväkoti, asiakkaan koti/asumisyksikkö jne.)

      Lisäksi tällä hetkellä on tosiaan menossa tuo muutos ja kuulemma kiertoharjoittelu (orientoiva kliininen harjoittelu vai mikähän se virallinen nimi nyt on) tulee tulevaisuudessa muuttumaan.

      Lukkaria tämän hetken menoista on aika turha enää tehdä, koska olen niin loppuvaiheessa opintoja, joten esimerkiksi seuraavat kaksi viikkoa kalenterissa ovat periaatteessa lähes tyhjiä lukuunottamatta opiskelijaterapiaa ja siihen liittyvää ohjausta, sekä yhtä kiertoharjoittelua koskevaa koonti/keskustelutilaisuutta. Käytännössä päivät on kuitenkin meleko tiiviitä vielä, sillä tehdään gradua (teen parityönä) ja ollaan oltu semmosia 8/9-15 päiviä yliopistolla gradun tiimoilta joka päivä. Jos tekee gradua yksin, se onnistuu tietysti tarvittaessa myös kotoa käsin.

      Tammikuussa kalenterissa ei ole mitään muuta kuin yksi terapian loppukeskustelu ja sitten vaan gradun tekemistä. :D Helemikuussa gradua ja sitten maaliskuussa alakaa viiminen tilastotieteen kurssi joka kestänee toukokuulle ja huhtikuussa on pari kertaa tutkimusseminaari II kokoontumisia. Gradun tekemistä siihen malliin, että se on toukokuussa valamis esitarkastukseen. :)

      Toki voin yrittää etsiä, jos löytäisin vaikka vanhan kalenterin jostain, jossa olisi joku viikko/viikot jotka voisin esitellä täällä, tämä syksy on ollut kuitenkin lähinnä kiertoharjoittelua ja vaan muutamaa kurssia, joten se ei ole mielestäni mielekästä esiteltävää, ko alakuvaiheen opiskelu on aika erilaista ja tuo kiertoki ilimeisesti muuttumassa.

      Tuon varsinaisen luentojen ulukopuolella tapahtuvan työn määrää on myös ihan mahoton arvioida ja sekin on aika yksilöllistä (toinen suunnittelee terapiat viidessä minuutissa ja kirjottaa esseetä pari tuntia kerrallaan, toinen askartelee tuntitolokulla ja rykäsee esseetä viis tuntia putkeen jne.), mutta kyllä sitä hommaa riittää, sen voin luvata. Ei tämä mikään kaikista helepoin opiskeluala todellakaan ole, jos vertaan vaikka kasvatustieteisiin, joita myöskin olen opiskellut, niin ihan naurattaa ko silloin saatoin käyä viikossa parilla luennolla, kirjotella esseitä kotona ja lueskella tenttiin, ihan lasten leikkiä. :D Mutta jos ala oikiasti on oma, niin sitähän seisoo vaikka päällään että valamistuu. Eikä tähän kukaan vielä ole kuollu (kai). :D

      Klikkaa tuolta sivupalakista tunnistetta opiskelu, sen alta löytyy aika palijon kuvauksia siitä, millaista meijän opiskelu voi olla. Ihanaa ja kamalaa. http://pikkumustanpaivakirjat.blogspot.fi/2014/01/stayin-alive.html?showComment=1417880163224#c2359997989972217935 tuossa esimerkiksi listattuna viime tammikuulta kevään 2014 ohojelmaa. Tosin siihen liittyen huomioita, että kandin tutkinnon saaminen ulos kesäksi ei sitten ollutkaan mahollista ja valamistuminen jouluksi 2015 on meleko tiukassa, mutta ehkä mahollista. :)

      Toivottavasti tämä jeleppasi ees jotenki! Edellisille jo sitä opetussuunnitelman muutosta kommentoinki sen mitä siitä tiijän.

      Poista