maanantai 31. maaliskuuta 2014

Maailmako painajainen josta ei voi herätä.

Päätin järjestää jonkinlaisen teemaviikon ja kirjotella hieman mielipidetekstejä erilaisista omaa mieltäni viime aikoina askarruttaneista asioista tai esiin nousseista teemoista. Saa nähä, kuinka monta tekstiä ehin/jaksan/pystyn/kerkiän ja kykenen kirjottamaan, mutta tässä nyt kuitenki ainaki yksi, jonka ilmoille kirvoitti tämä juttu: http://www.kaleva.fi/teemat/luonto/jo-lyhyt-pyrahdys-luonnossa-kohentaa-terveytta/660448/

En voi sille mitään, mutta jotenkin tämä oli minusta vaan vähän surkuhupaisaa. Näin saman uutisen jo sunnuntaiaamuna teksti-tv:ssä ja se oli otsikoitu jotenkin tyyliin "Luonnossa liikkuminen kohentaa terveyttä" ja teki mieli lyyä käsi ottaa ja huutaa ääneen että no shit Sherlock. Enpä olisi kyllä millään arvannut! Onko se vaan nykyihiminen, joka ei osaa luottaa omiin tuntemuksiin ja ajatuksiinsa, vaan tarvitsee piinkovaa faktatietoa ja tutkimustuloksia, ennen kuin uskoo mitään, vai mikä.


En ole asiaa pahemmin tutkiskellut, mutta olisin omia fiiliksiä ja tuntemuksiani analysoimalla voinut kertoa ihan saman asian teille, toki perustaen jutun myös osittain siihen tiedossa olevaan faktaan, että liikkuminen on hyväksi terveydelle --> luonnossa liikkuminen on liikkumista! Toki se ei olisi ollut sitten mitenkään luotettavaa tietoa, vaan perustuisi täysin yhen ihimisen yksilöllisiin kokemuksiin, mutta silti. Aika surullista, jos ihiminen on jo niin vieraantunut luonnosta, että lähtee mettään vaan siksi, koska uutisissa sanottiin, että luonnossa liikkuminen kohentaa terveyttä. Että nyt lähetään kuuleppas Liisa-Petteri luontoon liikkumaan, koska tutkimuksien mukaan se on hyvä juttu fyysisen terveyden kannalta! 


Henkisestä hyvinvoinnistahan tuossa ei taijettu mainita juuri mitään, mutta omalla kokemuspohojallani väittäisin, että myös se kohenee kohisten ko istahat joen varteen kivelle syömään eväitä, kuuntelet luonnon ääniä ja vaan olet. Vaikka mitenpä tämmösiä asioita voisi tajuta, jos ei sinne mettään ole pahemmin sattunut koskaan vapaaehtoisesti eksymään. Ja jos jatkojalostetaan tätä juttua vielä, niin miettikääpäs vaikka sellaisia juttuja, kuten marjastus, sienestys tai kalastus ja mettästys. Jäläkimmäiset eivät toki ole enää ihan ilimasia tai täysin vapaasti harjoitettavia juttuja, vaikka esim. pilikkiä saa kuka vaan (muuallakin ko siellä baarin pöy'ässä, jos ymmärrätte mitä tarkotan), mutta jos otetaan lähempään tarkasteluun tuo marjastus, niin huomataan, että mustikoita kerätessä tulee paitsi liikkuneeksi luonnossa ja kohentaneeksi näin terveyttään, myös saaneeksi saaliiksi erästä suomalaista superfoodiksi rinnastettua vitamiinipommia ja vielä ihan ilimaseksi! VAUTSI!


Kai tämä nyt sitten on joku epätoivoinen yritys myyä ihimisille ajatus siitä, että luonnossa liikkuminen kannattaa, koska ihimiset ei nähtävästi sitä enää omin voimin ja sisäsyntyisesti tajua. Ja onhan varmasti niitäkin, joita se mettään meneminen ahistaa, ja sellaisten on varmaan ihan hyvä pysyä sieltä pois, fyysisistä terveysvaikutuksista huolimatta. Ehkä tämä tutkimus ja asian uutisointi johtaa siihen, että kohta kukaan ei enää käy kuntosalilla tai jumpassa, ko sitä terveyttä voikin kohentaa myös ihan vain menemällä mettään ja se on jumankauta muuten ihan ilimasta! Tai ainaki niin kauan, kunnes joku kehittää siitä tosissaan kannattavan bisneksen. Kenties seuraava fitnessbuumiin verrattava trendi-ilmiö onkin mettässä samoilu. 

Ei kannata ottaa meikäläistä ihan täysin vakavasti, mutta ihimetyttää vaan, että onko meijän meno nykyään oikiasti niin urbaania, että luonnossa liikkumiseen täytyy ihan erikseen yrittää houkutella? Tai ehkä tämä onkin osa sitä suurempaa salaliittoa, jossa ihimiset yritetään pakata kaupunkeihin, jotta luonto ja esimerkiksi Lappi voijaan rauhoittaa täydellisesti pelekästään bisnekselle, jossa ihimisiä viiään kalliiseen hintaan mettään samoilemaan ja halailemaan puita, marjastamaan ja nauttimaan luonnon ihimeistä. 

Kuka tietää.

PS. Vastoin omaa vakaumustani kerrankin kuvitin juttua, ko sattuu olemaan nuita aiheeseen liittyviä kuvia kovalevyt pullollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti