lauantai 15. helmikuuta 2014

Love me tender.



Ennenkö tuun tänne luultavasti huomenna puhisemaan hieman tervehenkisistä jutuista, pakko tänään hieman hehkuttaa elämäni ensimmäisiä gluteenittomia korvapuusteja, jokka ei olisi voineet onnistua paremmin! Ulukopäin näistä ei juuri ees huomaa eroa tavallisiin (ehkä eivät ole aivan niin massiivisia ja kohonneita ko meikän pullat yleensä) mausta puhumattakaan! Oisin voinut luulla syöväni ihan tavallisia korvapuusteja, ellen ite tietäisi leiponeeni niitä gluteenittomiin jauhoihin. :)

Reseptin löysin täältä ja näitten ulukonäkö sekä resepti itessään vakuutti meisin heti siitä, että tällä reseptillä haluan testata pullien leipomista. Olen vähän vältelly pullataikinaa ko oon kuullu huhuja siitä, että se ei ois mikään kaikista helepoin homma, mutta täytyy sanoa, että näitten leipominen ei ollu ollenkaan hankalampi homma! Ite leivoin korvapuustit kuivahiivasta ko unohin ostaa tuoretta (jotenki tuntuu, että pullat onnistuu paremmin tuorehiivasta) ja sulatin täytteeseen tulevan voin, jolloin sitä ei tarvitse kyllä olla 100 grammaa, vaan ehkä 50 grammaakin riittää, sillä minulla jäi varmaan melekeen se 50 grammaa sulatettua voita ja päätinkin jatkojalostaa sen eteenpäin, mistä hieman tuonnempana. Ja gluteenittomassa leivonnassa taikasana on siis siinä, että taikina ei ennen leipomista kohoteta ollenkaan, vaan se leivotaan suoraan pulliksi ja kohotetaan vasta sitten. Myös kohotusaika on tavallisista poiketen noin 45 minuutista jopa yli tuntiin.

Oma reseptini oli tällainen:

Korvapuustit (gluteeniton)
2 ½ dl maitoa
reilusti juoksevaa margariinia (50 g sulatettua voita tai margariinia)
pussi kuivahiivaa
2 tl psylliumia (vasta tässä huomasin, että ohoje käski laittaa rkl ja minä laitoin tl :D)
1 muna
½ dl sokeria
n. reilut 5 dl Sunnuntai vaaleita gluteenittomia jauhoja
kardemummaa reilusti (tai oman maun mukaan :D)

täytteeksi
100 g pehmeää voita (sulatettuna 50 g riittää)
reilusti kanelia ja sokeria

lisäksi voiteluun muna ja päälle raesokeria

Sekoita lämmitetty maito ja juokseva margariini tai sulatettu voi/margariini, lisää psyllium ja anna turvota noin 10 minuuttia. Jos käytät kuivahiivaa, muista lämmittää maito riittävän kuumaksi, koska se jäähtyy psylliumin turvotessa. Sekoita toisessa astiassa 4 dl gluteenittomia jauhoja ja pussillinen kuivahiivaa. Lisää psylliumin turvottua maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja lopuksi jauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää vielä tarvittaessa noin desi jauhoja. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja kaulitse tasaiseksi levyksi, käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Voitele taikinalevy sulatetulla voilla, ripottele päälle kaneli ja sokeri ja kääri levy rullaksi. Leikkaa samankokoisiksi paloiksi ja muotoile pellille leivinpaperin päälle korvapuusteja. Anna kohota leivinliinan alla väh. 45 minuuttia. Voitele ennen paistamista munalla ja lisää raesokeria päälle ja paista uunissa 225 asteessa niin kauan, että puustit ovat kauniin ruskeita (minun puustit on aina meleko vaaleita, voitelen niitä varmaan liian innokkaasti :D) Kypsyysasteen voi tarkistaa myös pullan pohjasta, jos se on tasaisen ruskea, ovat korvapuustit kypsiä.

Ja koska minulla tuota sulatettua voita jäi siis hieman yli, päätin käyttää myös sen hyödyksi ja leivoin muutaman kaakaomuffinsin, tällä kertaa kokeillen hieman erilaista reseptiä. Sovelsin omani tämän Gluteenittoman muumimamman reseptin pohjalta, koska minulla oli vain nuin 50 grammaa voita ja
pieniä muffinssivuokia. Omani oli siis tällainen:

Gluteenittomat kaakaomuffinssit
n. 50 g pehmiää voita (sulatettua ja pöydällä jonkin aikaa jäähtynyttä)
1,25 dl sokeria
1 muna
½ dl maitoa
1 rkl öljyä
2 dl Sunnuntai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
½ dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Sekoita voi ja sokeri keskenään, lisää muna ja sekoita. Yhdistä taikinaan maito ja öljy. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, kaakao, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Sekoita taikinan joukkoon (tarvittaessa siivilän läpi) ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on hieman tahmaisaa ja sitä on aavistuksen hankala käsitellä, mutta menee vuokiin aika hyvin esimerkiksi ruokalusikalla ja reilu lusikallinen yhteen riittää, koska minulla ei ollut isoja muffinsivuokia ja käytin nuita ihan tavallisia. Jaoin taikinan kahteentoista vuokaan niin, että jokaiseen tuli suurin piirtein puoleen väliin asti taikinaa. Paista muffinssit 200 asteessa, ehkä nuin 20 minuuttia (unohin itte kattoa kelloa ko laitoin muffinssit uuniin). 

Halutessaan tähän taikinaan voi lisätä suklaata tai jotain makuainetta (miksei vaikka marjoja tai pähkinöitä), itselläni ei suklaata ollut ja päätin mennä perus kaakaolinjalla. Puolen desin kaakaon määrällä näistä tulee tosi tummia ja kaakaoisia (minulla on siis ihan oikiaa kaakaota, jossa ei ole sokeria seassa), jos ei tykkää hirveän kaakaoisesta niin vähemmälläkin pärjää.

Elämän luksusta, kahavihetki omatekoisten leivonnaisten äärellä. Seuraavaksi meillä onkin ohojelmassa pitkä pitkä kävelylenkki, ko ei oo tällä viikolla juuri tullut lenkkeiltyä muutako lipaston ja kodin väliä, sekä sen päälle vatsalihas- ja käsireeni. Huomennakin voisi kyllä koittaa raahata ittensä lenkille, ko herkuteltiin eilen jääkiekon ohessa kotitekoisella hirvipitsalla, jossa oli lisukkeena myös ananasta, fetaa, aurajuustoa ja pekonia ja korkkasin sen alas Magnersin voimalla ja nautin vielä pelin ohessa pienen Crowmoorinkin. Ja jotta ei suinkaan menisi liian kevyellä linjalla, samanmoinen setti (ainakin pitsan osalta, on minulla kyllä vielä tuolla yksi Happy Joe jemmassa) olisi nimittäin tänäänkin illasta ruokana ko jauhelihaa ja muita tykötarpeita jäi sen verran palijon yli eiliseltä. Aina silloin tällöin pitää herkutella. <3


Hirvipitsaa ja Magnersia motissa, ah. Tässä muuten teille vielä hyvä gluteenittoman pitsapohojan ohoje, jolla tulee nuin uunipellillinen pitsaa, mikäli en oo sitä muistanu vielä täällä jakaa:

Gluteeniton pitsapohoja (uunipellillinen):
2 dl vettä
puoli pussia kuivahiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 ½ dl tummia gluteenittomia jauhoja (tai esim. tattaria)
1 ½ dl vaaleita gluteenittomia jauhoja

Lämmitä vesi, lisää psyllium turpoamaan noin 10 minuutiksi. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja kuivahiiva. Lisää veden ja psylliumin joukkoon suola ja jauhot joihin olet sekoittanu kuivahiivan, vaivaa taikinaa ja lisää öljy. Vaivaa taikinaa kunnes se on tasaisesti sekaisin ja kaulitse taikina leivinpaperin päälle, käytä apuna tarvittaessa hieman jauhoja. Anna kohota sillä aikaa kun valmistelet täytteet pitsaan.

Itse tykkään laittaa hirvenjauhelihan pitsaan iliman mitään mausteita, ainuastaan ehkä ruokakermaa voi lorauttaa sekaan jos haluaa paistaessa jauhelihaa. Lisäksi keitän pitsan päälle itse tomaattikastikkeen (sipulia, valkosipulia, kuullotetaan kasarissa öljyssä, lisätään joko pilkottuja tomaatteja tai valmista tomaattimurskaa, hieman vettä, suolaa, yrttimausteita, chiliä, paprikajauhetta, pippuria ja ripaus sokeria, sekä hieman ketsuppia, keitetään kokoon) ja laitan tomaattikastikkeen päälle vielä oreganoa. Sen jälkeen lisään raastetun juuston, jonka päälle laitan loput täytteet (pekoni viimeisenä). Alimmaksi laitettu juusto sitoo täytteet pitsaan, eikä paistu kuivaksi kuoreksi täytteiden päälle (toki voi laittaa päälle jos tykkää niin päin). Ja paistan pitsan nopiasti kuumassa uunissa, yleensä 250 asteessa nuin kymmenisen minuuttia, tai niin kauan kunnes juusto on sulanu, pekonit ruskistunu ja pohja on saanut väriä (voi tarkistaa veitsellä kurkkaamalla).

Mutta nyt sinne lenkille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti