maanantai 11. kesäkuuta 2012

Valley of the kings.

VAROITUS! SISÄLTÄÄ HUONOA HUUMORIA JA MAUTTOMIA VITSEJÄ SEKÄ HUONOLAATUISIA KUVIA!

Seuraavaksi seuraa mettänkylyvön lyhyt oppimäärä, osa 1. Voitaisiin lähtiä liikenteeseen tekemällä termistö tutuksi. 

Auraus = Yleensä istuttamalla uudistettava alue, joskus myös kylvetään.

Etappiote = Siemenpussin suu pietään sulijettuna siirryttäessä kohteesta a kohteeseen b. Tällöin ei kylvetä. 


Kuva 1. Etappiote siemenpussista.


Hajakylyvää = Kylyvää iliman viirua, heittämällä siementä sattumanvaraisesti vakoon ja polokasemalla päälle, joskus esiintyy myös kiellettyä muotoa, jossa siemenet nakellaan tuulen matkaan. Hajakylyvöllä voi kylyvää usiamman vaon kerralla. Parhaimpien tiedetään hajakylyväneen jopa viittä vakoa yhtä aikaa. Voidaan käyttää pääasiallisena kylyvömetodina tai hajakylyvää viivalla kylyvetty alue lopuksi, mikäli ylimääräisiä siemeniä jää.
 
Juopa = Mystinen sairaus, jonka huhutaan vaivaavan kylyväjiä. Yhtään tiedettävää tautitapausta ei tunneta, mutta juovan kerrotaan vievän kylväjältä sormet. Voi olla yhteydessä myös aivoissa tapahtuviin muutoksiin, joiden johdosta kylväjän jutut ovat erityisen huonoja ja vitsit mauttomia.


Jätkänpoloku = Aurauksen osa, johon ei pääasiallisesti kylyvetä, mutta joskus poikkeustapauksissa vedetään viivalla.

Korvasieni = Kylyvömaiden ruskia kulta. Jokavuotinen kylyväjien kiinnostuksen kohde, jonka tiimoilta on käyty myös taisteluita.

Kuski = Kylyväjä, joka kuljettaa työkohteeseen. Saa siitä palakkion ja vastineeksi joutuu ajelemaan haasteellisissakin olosuhteissa, pitkin mettäteitä Naruskan takamailla. Auto usein menneiden vuosien vanahaa mallia. Rikkinäiset sillat, kuoppaiset tiet ja ahtaat kääntymistilat sekä märät ja paskaset kylyväjät arkipäivää kuskin työssä.

Kylyvöote = Vasemmalla käjellä pietetään kiinni siemenpussin reinasta ja oikian käjen etusormella ja peukalolla kylyvetään siemenet. Usiamman sormen käyttö ei ole sallittua. 

Kuva 2. Kylyvöote pussista.

Kuva 3. Kylyvöote sormilla. Siemenet poimitaan etusormen ja peukalon väliin.

Kylyvötiheys = Joka askeleella maaston salliessa. Muutoin kaikkiin paikkoihin, joihin saa.


Mettänkylyväjän keinorusketus = Levitä aamulla kasvoille aurinkorasvaa, potki päivä erittäin kuivaa ja pölisevää maata ja päivän päätteeksi kasvoillasi on hieno rusketus. Ei kestä peseytymistä!


Mettäsaareke = Keskellä kylyvöaluetta sijaitseva puiden saareke. Yksinäisiä mettäsaarekkeeseen johtavia vakoja ei yleensä kylyvetä, koska siinä kasvaa siemenpuita (kts. määritelmä alempaa).


Kuva 4. Mettäsaareke.
Mätäs = Pohjakasvillisuuen peittämä kumpare, usein sammaleen ja puolukan sekä mustikoiden kasvuston peittämä, kuivalla säällä hyvä istuin ruokatauolla.

Mättäänkolo = Pehmiä kuoppa mättään vierellä, oiva säilytyspaikka eväsrepulle. Tiedetään tavatun väsyneitä kylväjiä nukkumasta.

Naruskan kesä = Lyhyt, mutta suhteellisen vähäluminen. Tyypillisiä lumi- ja räntäkuurot kesäkuussa, sekä hyvin nopeasti vaihteleva säätila (minuutissa auringonpaisteesta tuuleen ja kaatosateeseen).

Olla keltainen vyö kylyvössä = Olla erityisen taitava ja suurella osaamisella varustettu kylväjä, keltainen väri viittaa reppinauhan väriin.


Oja = Aurausalue koostuu ojista.

Penkka = Se osa aurausalueen ojaa, jolle kylvetään. Myös äestyksellä on penkka, joskin se on aurausta huomattavasti huomaamattomampi. Äestyksen penkalle ei yleensä kylvetä.

Persekanto = Perseenmuotoinen puunkanto, jolle on hyvä istua syömään eväitä.

Perseperä = Yllättäen eteen aukeava lisä kylvettävään alueeseen. Aukeaa silmien eteen usein sillon, kun kylväjä kuvittelee alueen olevan miltein valmis.

Persereikä = Alue, jolla vaot menevät miten sattuu, ovat kivikkoisia/ja tai märkiä.

Kuva 5. Persereikä-alue. Palijon kiviä ja märkää. Taustalla Karhutunturi (huomaa lumiläiskät).
Pirunpelto = Kivikko keskellä kylyvöaluetta.

Polokia = Siemenet poljetaan kylvettäessä maahan, niin viivalla kuin hajakylväenkin.

Reppi = Yleensä väriltään keltaista, nauhaa jota käytetään merkitsemiseen. Todistettavasti toimii myös muunmuassa auton irronneen pakoputken paikalleen sitomisessa.
 
Repittää/repitys = Merkitä jo tehtyjen ja tekemättömien vakojen raja.


Kuva 6. Repitys.

Reppilinija = Repityksistä koostuva selekiä linja, joka rajaa tehdyt ja tekemättömät alueet toisistaan. Tulisi olla heleposti havaittavissa. 

Kuva 7. Etsi kuvasta oranssi reppilinja.

Siemenpuu = Keskelle hakkuuaukiaa jätetty yksi yksinäinen puu. Kylvää aluetta luonnonmukaisesti.


Kuva 8. Siemenpuu.


Siemenpussi = Kaksi päällekäin olevaa muovipussia, joiden sisällä kulijetetaan kylyvettävät siemenet.

Kuva 9. Siemenpussi.

Siemenmäärä = Yhdellä kertaa kylyvetään noin kymmenkunta siementä, 7-11 kappaletta. Ihanteellinen määrä seitsemän, johon pitkään kylyväneiden sormet kalibroituvat vuosien kokemuksella.

Siemensyöksy = Usein amatööreille sattuva virhe, esimerkiksi oksaan kompastuessa siemenpussi jää auki ja siemenet leviävät pussista maastoon.

Tupakin mittanen tauko = Valamiiksi saatujen vakojen päässä piettävä muutaman minuutin mittainen tauko, pidetään pitkin päivää muutamia. Ei vaadi tupakin polttamista.

Vako = Kylvettävä osa äestysaluetta, yksittäinen äestys. Esiintyy esimerkiksi kuivia, märkiä, suoria, kivikkoisia, selkeitä ja päin vittua meneviä tyyppejä. Kulkevat yleensä pareittain, ellei äestäjä ole äestänyt päällekäin (kts. kohta "Äestäjä").


Kuva 10. Vako. Oikialla havaittavissa myös äestyksen penkka.

Kuva 11. Vakopari.
Vetää valamiiksi/loppuun asti = Kylyvää vaot loppuun asti ja niin pitkälle kuin net jatkuvat, eikä tehä repitystä kesken vaon.

Vetää viivoja = Kylvää viirulla, vakoon vedetään kengällä viiva, johon siemenet kylyvetään ja polkaistaan lopuksi päälle. 

Äestäjä = Mulukku tyyppi, joka äestää kylyvettävät alueet. Ajaa äestykset usein miten sattuu, mikä aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa ja aivotyötä kylyväjille.

siÄestysalue = Vakoja (kts. kohta "Vako") täynnä oleva alue, joka kylyvetään.

Kuva 12. Äestysalue.
Sitten ei muutako vaan siemenpussit tuulessa heilumaan ja kylyvämään siementä vakoon oikeen urakalla! Päin vastoin kuin loogisesti voisi olettaa, kylyvössä suosituin vako on kohtuullisen kuiva. Märkään vakoon ei siementä tule kylyvää. Vedestä lotisevaan ei siemeniä panna ollenkaan, erittäin kosteaan nakataan, mutta ei polokasta, etteivät siemenet tartu kengänpohojaan kiinni. 

Pääasiallisesti jokainen piettää huolen omasta vaostaan, mutta tärkeintä on se, että kaikki vaot tulevat tehdyiksi. Näin ollen vaon vaihtuminen kaverin kanssa kesken matkan ei ole vaaraksi, pääasia on, että joku siementää. Kaverille kans! (Tämä koskee myös eväitä... :D)

Briefly in English: Pictures from my work.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti