lauantai 12. lokakuuta 2013

Sea of love.

Tänään taas uusi yritys gluteenittoman leivonnan maailmassa, tein nimittäin niitä sämpylöitä. Ohje näyttää jotakuinkin tältä:

Porkkanasämpylät, n. 20 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa (itse laitoin yhen pussin kuivahiivaa)
1 rkl psylliumia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 dl tattarijauhoja
1 dl kaurahiutaleita (omani on ihan tavallisia Elovenan)
2 dl porkkanaraastetta
2 ½ dl Sunnuntai tummaa gluteenitonta jauhoseosta

Lisää psylliumkuorijauhe turpoamaan lämpimään nesteeseen, anna turvota noin 10 min. Lisää porkkanaraaste, suola ja yhdistetyt jauhot + kuivahiiva sekä öljy. Alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikinaa peitettynä ainakin tunti, leivo sen jälkeen sämpylöiksi ja kohota pellillä noin puoli tuntia. Voitele vedellä ja paista 225 asteessa. 

Ainakin ittelläni tuo taikina oli aika löysää ja veikkaisin, että siihen saisi laittaa vielä vähän lisää jauhoja. Liian vähäisistä jauhoista kielinee myös se, että sämpylät levesivät uunissa ja hienon kohoamisen jäläkeen päättivät lätsähtää aivan täysin... Joskin tässä ongelma voi olla myös se, että en jaksanut kohottaa ekaa pellillistä tuota puolta tuntia ko uuni oli jo lämmin, jälkimmäiselle pellille jääneet kaksi sämpylää nimittäin tulivat uunista myös ulos ihan sämpylän näköisinä. Joskin nyt net on hieman liiskaantuneet seisottuaan pöyällä hetken. Hmm. Tätä on sattunut meikälle kyllä ihan tavallistenkin sämpylöitten kans, seuraavalla kerralla täytyy vaan ehkä lisätä hieman jauhoja ja pitää maltti mielessä sämpylöitä kohottaessa. Littanuudesta johtuen en viitsinyt ottaa ees kuvaa tänne nuista "sämpylöistäni". :D Vai onko tämä litsahtaminen ihan yleinen ongelma, minulla on vieläkin vahavasti mielessä yläasteen kotsan tunnilta hankitut traumat gluteenittomaan leivontaan liittyen, tehtiin pikkuleipiä, joiden leipominen oli äärimmäisen hankalaa, niistä tuli sellaisia ihime litsahtaneita ja levenneitä, eivätkä net loppujen lopuksi ees maistuneet juuri millekään...

Tästä johtuen vannoin, etten ikinä halua olla keliaakikko, ko sellaisen ihimisen elämän täytyy olla ihan hirviää ja vaikka olisin voinut alottaa tämän gluteenittoman ruokavalion jo monta vuotta sitten, sen sijaan kärvistelin mahavaivojen kans ja yritin pärjätä. No, edelliset gluteenittomat muffinssit osoittivat, ettei se gluteeniton leivonta todellakaan tarkoita tuskaa ja pahanmakuista lopputulosta, eikä näittenkään sämpylöitten tekeminen ittessään ollut mitenkään erityisen vaikiaa tai haasteellista, jotenkin vaan kaikkialla tuntuu elävän semmonen ajatus, että gluteeniton leivonta on yhtä kuin ydinfysiikka.

Taikinan kohoamista ootellessa minulla oli aikaa googlailla gluteenittomia reseptejä ja etinkin itelleni jo lähestyvää joulua ajatellen reseptiä piparkakkuihin sekä karjalanpiirakoihin. Poimin talteen myös pitsapohojan ohjeen (gluteenittomat Moilaksen "rieskat" tms. vastaavat eivät oikein vakuuttaneet pitsapohojana, eikä Sallasta saanut valamiita), rieskan sekä juustosarvien ohojeen. Juustosarvet testaan varmaan heti ensi viikolla, enkä kyllä malta oottaa, että pääsisin kokeilemaan rieskan ja karjalanpiirakoitten tekemistä leivinuunissa. 

Yhtä hyviä net ei varmasti ole ko mummon ja äidin tekemät, mutta minkäs teet. Joulutortuista en niin välitä, joten niitä en jaksa tehä gluteenittomana, mutta jotain muuta leivonnaista varmaankin sitten myös.

MUTTA VOI HYVÄÄ PÄIVÄÄ, tajusin juuri, ettei mulla ole pakastepusseja ko net loppu viimeksi leipoessa enkä muistanu ostaa kaupassa käy'essäni uusia. Mihinkähän minä nyt nuot "sämpylät" sitten laitan, ei viittisi kerralla vääntää kaikkia naamaan kuitenkaan ko yleensäkin syön aika vähän tuota leipää. Voe perse. No, ehkä täytyy oottaa huomiseen asti ja hakia sitten vaikka tuosta lähi-Salesta pakastepusseja (jos siellä niitä ees on...) nyt ei enää jaksa lähtiä mihinkään.

Rupean tässä nautiskelemaan loppuillasta kirjan/villasukkien/teeveen tms. muun vastaavan parissa, palataan taas.

2 kommenttia:

  1. Itselläni on aina ollut käsitys, että gluteenittomien leipominen on äärimmäisen hankalaa ja onnistumisprosentti huitelee siinä viiden paikkeilla. Kiva saada ohjeita, joita joku on jo testannut ja hyväksi todennut. Tuota sämpyläohjettahan on pakko kokeilla. Harmi vain, että joudun malttamaan huomiseen asti, koska ne gluteenittomat jauhot ovat vielä kaupan hyllyllä. Mielenkiinnolla odotan myös juustosarvien ohjetta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tosiaan laittamaan vähän enemmän jauhoja, ko oma taikinani oli aika löysää ja se lätsähtäminen paistamisvaiheessa saattoi tosiaan johtua siitä. Kokeile ja kerro ihmeessä, miten sinulle käy, koska jos sämpylät lätsähtävät sielläkin, tietää, että tässä ohjeessa on jotakin pielessä (ei tietenkään kenenkään leipomistaidoissa 8) ) Maussa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, tuttu kehotti valehtelemaan kaikille, että nämät ovat teeleipiä eivätkä suinkaan sämpylöitä! :D

      Juustosarvista laitan juttua jos ja kun sellaisia tällä viikolla teen, tänään kokeilin myös ex-tempore gluteenittomia karjalanpiirakoita, joista tuli ihan hyviä, vaikka ulukonäkö ei ehkä vielä ollut ihan kohillaan, annettakoon se kokemattomalle piirakantekijälle anteeksi. :) Piirakoista ajattelin kirjottaa tässä joku päivä kunhan ehdin ja laittaa reseptin näkösälle myös! Vähänhän tämä gluteeniton leivonta on tällaista jännittävää, niinkö opettelisi kokkaamaan uudestaan, ystävä leipoo kaiken kuulemma vaan korvaamalla reseptistä tavalliset jauhot gluteenittomana ja hyvin onnistuu. Ite en ole vielä kovin sellaista uskaltanut kokeilla, hän sanoi ettei käytä psylliumia tms. mitään muuta sitkoainetta, mutta ite halusin tuon psylliumin ottaa ihan sen vuoksi, että siitä saa lisää kuitua kovin köyhiin jauhoihin.

      Kokeilemalla ja harjoittelemallahan näistä jutuista pääsee hajulle! Mukava, että viihyt tekstien äärellä, lupaan jatkossakin kirjotella tosiaan leipomisista täällä.

      Poista