sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Valehtelisin jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan maailmaa.

Net on onneksi ihan vaan useimmiten net pienen ihimisen murheet ja ilot, mikkä valavottaa. :) Tälle sunnuntaille oon saanu hätävarjelun yliliioittelukohtauksen ja lakanapyykin lisäksi pesassu myös petivaatteet, mutta vähintään kerran vuojessahan net kannattais pyykätä, niin onpahan sekin nyt tehty ko isäntäkään ei ollu täällä jaloissa pyörimässä. Tosin pyykkituvan avulla kaikki lakanat ja petivaatteet sai yhen kahen tunnin vuoron aikana pestyä ja miltei kuivaksikin, sen sijaan että oisin omalla koneella pyöräyttäny tyyliin täkin ja tyynyn kerrallaan ja kuivatellu niitä pari vuorokautta sitten. Lopputuloksen viimeisteli vielä täkkien ja tyynyjen loppukuivatus ja raikastus parvekkeella.

Oon myös käyny kaupassa köyhtymässä taas koko rahan eestä, joskus kyllä mietin, että tämä laktoositon gluteeniton yhistettynä siihen, että haluat syyä vihanneksia ja kasviksia sekä hetelmiä, vähärasvaista lihaa ja maitotuotteita vie meikät konkurssiin. Ruoka on ihan käsittämättömän kallista, varsinki jos et halua ostaa sitä rasvasinta mahollista sika-nautajauhelihaa tai pakon sanelemana jou'ut valakkaamaan net laktoosittomat tai vähälaktoosiset maitotuotteet kyytiin, gluteiinittomista jutuista nyt puhumattakaan. Minäki suosin tuolla Prismassa käy'essäni kuitenki lähes aina Rainbowta tai sitä halavinta tarjolla olevaa vaihtoehtoa. Ja sitten ko pyykinpesuainetta ja roskapusseja on vaan pakko ostaa ko ilimankaan ei pärjää. Ja juuriharjan ostin, jotta voisin pessä saunan ja kylyppärin tässä joskus oikeen kunnolla, edellisillä asukkailla ko on ollut tässä kämpässä kissoja ja net on tuolla saunaosastollaki pyörineet. 

Mutta en kyllä tullu nyt valittamaan tuosta ruuan hinnasta tai elämisen kalliuvesta, vaikka siitäki voisin avautua kyllä, vaan ajattelin jakaa teijän kanssa onnistumisen kokemuksen nimeltä gluteenittomat muffinssit. :D 


Oon nyt reilut kuukauen päivät tosiaan syöny näitä gluteenittomia ruokia, ja täytyy sanoa, että yllättävän kivuttomasti tämä on kyllä menny. Olisi voinut luulla, että luopumisen tuska ois ollu palijon kovempi, mutta ei sitä näköjään voi laittaa hintaa omalle hyvinvoinnilleen. Vaikka nuitten tuotteitten hinta ja heikko saatavuus kyllä välillä pistääki vituttamaan. Ja se, että lipaston ruokalistassa luvattu gluteeniton ruoka ei olekaan sitä mitä pitäisi (kasvispiirakka muuttuu kasvissörsseliksi ja kala ei olekaan gluteenitonta jne.) tai se on teollisen makuista shaibaa. Oikiasti, kamoon, onko se nyt niin jäätävän iso vaiva tehä se kastike siihen pastavuokaan ite, sen sijaan että kaataa sinne säilyketölökistä jotaki valamista ja todella teollista, jonka ainuat mausteet on net seittemän erilaista e-koodia. Mutta on se vissiin. 

Näiden omien leipomuksien ja muiden suhteen tämä on vähän sama, niinkö joutuisi opettelemaan leipomaan uuestaan. Aiemmin opitut taidot ja varmoiksi tiedetyt hyvät reseptit ei enää pädekään, vaan tänäänkin ootin puoliksi kauhunsekaisin tuntein, että mitä sieltä uunista oikeen tuleekaan ulos. Ja sieltähän tuli ihan ehtoja muffinsseja. :D Taikina käyttäytyi aika lailla samoin ko ihan tavallinenki, eikä mausta kyllä voinu huomata, että nämät ois jotenki erilaisia. Tuolla reseptillä muffinssit ei muutenkaan nouse sellaisiksi hirviän kuohkeiksi, joten ulukomuodollisestikaan en huomaa mitään eroa. Hyviä olivat siis ja onnistuivat iliman jäätävää tuskaa, toisin ko esim. meikän vohovelikokeilu, joka päättyi siihen, että joka ikinen vohoveli jumahti rautaan kiinni... Mutta ei siitä sen enempää. 8)

Reseptin olen täällä aijemmin tainnut jakaakin (tai sitten en), nämät ovat perusmuffinssien aatelia, eli erittäin helepot kaakaomuffinssit. 

Kaakaomuffinssit
100 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl jauhoja (minulla jotain Sunnuntain gluteenittomia)
1½ tl leivinjauhetta
2 tl kaakaojauhetta (sitä sellaista oikiaa, jossa ei oo lisättyä sokeria)

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet, lisää vaahtoon kevyesti sekoittaen. Annostele muffinssivuokiin (pieni nokare riittää per yksi vuoka), paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. 

Alkuperäisessä ohojeessa on siis käytetty vehenäjauhoja ja ite aivan raakasti vaan korvasin sen nuilla gluteenittomilla ja hyvää tuli. Nyt on sitten vierasvarana pakkasessa gluteenittomia muffinsseja, itellänihän ei oo lupa näitä syyä. :D Lisäksi leivoin myös sitten ihan tavallisia korvapuusteja ko kaikki kohkasivat tuossa taannoin siitä korvapuustipäivästä, vai mikä se nyt oli. Sattui olemaan avattu hiiva pakkasessa niin käytinpä sen sitten pois ja leipasin vähän vierasvaraksi näitäkin. Nuita ko ei voi itte syyä, tosin J ehkä saattaa muutaman popsia, vaikkei mikään vieras olekaan. :) Kiva ko on keittiö, jossa mahtuuki leipomaan, seuraavaksi varmaan kokeilen omatekosia sämpylöitä itelleni.

Nyt pitäisi painella unille, oisi ollut tässä ehkä kouluhommiaki vielä tehtävänä mutta enpähän jaksa tänään enää mitään, pitänee herätä huomenna ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti