perjantai 14. joulukuuta 2012

A lifetime of war.

14. luukku "Kaduttaa"

Oon aina pyrkiny ajattelemaan niin, että elämässä ei kauhiasti pijä katua mitään. Enkä minä kyllä kauhiasti kadukaan. Tietenki asioita oisi aina jäläkeen päin katottuna voinu tehä toisin ja jos saisi mahollisuuen mennä aikakoneella takaisin, toki ehkä muuttaisin jotain juttuja. Mutta ko se ei ainakaan tietääkseni ole mahollista, on mielestäni palijon tärkiämpää antaa maholliset virheet ja mokat itelleen anteeksi ja pyrkiä kattomaan mieluummin toiveikkaasti eteenpäin, ko tuijottaa katuvana menneisyyteen. Virheistä jos mistä sitä oppii. Kliseistä, mutta totta. 

Toki hetkellinen katumus on täysin normaalia ja esimerkiksi sitä, että tulee loukanneeksi toista ihimistä, on syytä katuakin. Mutta pointtini on se, että siihen katumukseen ei pijä jäähä kiinni. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, eikä tekemätöntä tehdyksi. Silloin on syytä keskittyä korjaamaan maholliset vahingot. Pyytää anteeksi ja toisaalta antaa myös ittelleen anteeksi. Ja yrittää jatkossa elää niin, ettei tämmösiä tilanteita, joista seuraa väistämätöntä katumusta ja pahaa mieltä, enää pääsisi syntymään. Mikä on tietysti lähes mahotonta, koska kaikkihan met ollaan joskus vähän hölömöjä, eikä kukaan pysty elämään täy’ellisen virheettömästi. 

Kultainen keskitie olisi tässäki asiassa se kaikista parhain. Elää niin, ettei tarvitse katua ja hävetä omia tekemisiään, mutta toisaalta niin, ettei kaduta sekään, että jätti joskus jotain, mikä olisi pitänyt tehä, tekemättä. Siinäpä vasta taito; osata pelata sopivassa suhteessa järjellä ja tunteella. 

Briefly in English: Advent calender, 14. hatch. "Something I regret".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti